Foto: arkiv

Ludvika får hjälp att motverka nazism

Uppdaterad
Publicerad

Ludvika kommun kommer att få nationell hjälp att stoppa rekryteringen av unga personer till nazistiska organisationer.

Flera centrala personer inom den nazistiska Svenska Motståndsrörelsen har de senaste åren bosatt sig i Ludvika kommun. Vid det senaste valet kom också Pär Öberg från nazistiska SMR in i kommunfullmäktige i Ludvika på ett mandat från Sverigedemokraterna.

Att SMR fått fäste i Ludvika har gjort att kommunen sökt hjälp för att hantera situationen. Och nu utlovas stöttning från den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Enligt Sveriges radio Dalarna handlar det om bland annat utbildningar för att få hjälp att stoppa rekryteringen till de högerextrema organisationerna och hjälp med att förhindra att rörelsen växer.

Dalarna – Nazismen i Ludvika

Hotfullt möte med Mona Sahin

När Mona Sahlin (S), som är regeringens samordnare mot extremism, besökte folkets hus i Ludvika i torsdags kväll blev stämningen hotfull när medlemmar från nazistiska Svenska motståndsrörelsen dök upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Nazismen i Ludvika

Mer i ämnet