Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Håkan Frank (M) berätta om att nya lokallösningar nu skjuts upp. Han står här utanför den trångbodda Kyrkskolan vars nya lokaler fördröjs av SBB-krisen. Foto: Anders Hansson/SVT

Ludvikas skolor trångbodda – SBB-krisen fördröjer utbyggnad

Publicerad

Ludvika kommun planerar en större omflyttning för att ge mer plats åt skolverksamhet i sina lokaler.

Men flera verksamheter som skulle flyttas måste nu bli kvar i skolorna när det krisande fastighetsbolaget SBB inte har ekonomi att renovera de nya lokalerna. 

– Det är trist att det tar tid, säger Håkan Frank (M) som är ordförande i social- och utbildningsnämnden. 

Det är Kyrkskolan och den så kallade “Lilla Kyrk” som tillsammans med familjecentralen ska flytta in i det som idag kallas Tidningshuset. Det skulle frigöra fler utrymmen för skolverksamhet. 

Ombyggnad har lagts på is

SBB är fastighetsägare av Tidningshuset och ska bygga om huset så att det passar för det nya ändamålet med bland annat skolverksamhet, och Familjernas hus.

Ombyggnaden skulle ha startat innan sommaren. Men istället har den lagts på is och inflyttning för kommunens verksamheter kan ske tidigast hösten 2024. 

– Skolorna är trångbodda redan nu och vi har ju en situation där Hitachi anställer mer folk, vilket betyder att behovet av skola och utbildning ökar ännu mer, säger Håkan Frank. 

Kommunen beroende av kontrakt genom Region Dalarna 

Kommunen kan själv inte direkt påverka läget. Det är Region Dalarna som jobbar med hyreskontraktet.  

– Vi har jagat på regionen för att få till en snabbare process, det är olyckligt att det blivit en fördröjning, säger Håkan Frank (M). 

Se i klippet vilka lokaler det gäller och hör hur Håkan Frank ser på den uppkomna situationen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.