Lupinerna tar över vägslänter och ängar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu lyser det lila på många av landets vägslänter. Den i Sverige inplanterade lupinen blommar och snart kommer dess fröer att utvidga växtens områden yttligare.

– Spridningen efter riksväg 70 kommer att fortsätta. Det finns snart lupiner efter hela vägen, säger leksandsbon Mårten Nilsson som följt växtens framfart.

Oro över spridningen

Även kommunekologen i Leksand, Åsa Rydell, är orolig för att lupinerna med sin rika frösättning och starka rötter på många håll tar över i kulturlandskapet och kväver ängsblommor som för alltid försvinner.

Det går sakta och trögt för Trafikverket när det gäller kampen mot lupinerna, tycker Åsa Rydell.

– Vi har fått fina gång- och cykelvägar från Åkerö mor Västanvik och Heden och där ser jag att det blir rena lupinplanteringarna. Varför tar man inte undan de lupiner som stått i närheten och som nu fått fritt fram på den blottade marken?, säger hon.

”Vi har riktlinjer”

Leksands kommun informerar på sin hemsida om hur och varför lupinerna ska plockas och eldas upp innan de fröat av sig.

– Vi har riktlinjer gällande lupiner och ambitionen att de inte ska spridas. Dessa började vi tillämpa aktivt för två år sedan, säger Trafikverkets presskommunikatör Alexandra Elias och fortsätter:

– I Dalarna inventerar vi vägarna varje sommar för att se möjligheten att sätta in bekämpningar.

Mårten Nilsson i Östra Rönnäs ser gärna att det blir som på Vägverkets tid.

– Då fanns det vägmästare som var intresserad av naturfrågor och som sa till sin personal att ser ni en lupin så ta bort den, säger han och ser ut över sin lupinfria trädgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.