Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hannes Forssell/SVT

Klurigt isläge efter omväxlande väder – här skrapas knaggel-isen på Runn

Uppdaterad
Publicerad

Vintervädret har varit minst sagt omväxlande. Detsamma kan sägas om kvaliteten på isarna i länet. På Runn görs nu en insats för att underlätta för skridskoåkare som vill komma ut på de plogade banorna.

– Vi gör en insats nu och försöker skrapa och sopa isen, säger Anders Björn på Runn-is, som plogar upp skridskobanor på Runn och Ösjön.

Snöblandat regn som frusit har gjort isen knagglig, vilket inte direkt inbjuder till skridskoåkning. Men att vistas på isen ska inte vara några problem.

– Runt våra områden är det helt ok, säger Anders Björn.

Snö trycker upp vatten

På andra håll i länet, som i Orsa, har vädret skapat andra problem.

– På höjderna är det över en meter snö, då trycks isen ner och vatten kommer upp på isen, säger Per-Erik Jonsson på räddningstjänsten, som hört om flera som åkt skoter på sjöar och då kommit ner i vatten och fått vända.

I mellersta delen av länet har det inte förekommit några olyckor på isen enligt Daniel Holmstrand, larmbefäl på räddningstjänsten Dala Mitt.

– Vi bedömer läget som normalt för årstiden, vi har ingen extra fokus på isarna i nuläget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.