Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunpolis Erik Gatu berättar vad avhopparverksamheten gett för resultat i Borlänge de senaste åren. Foto: Niko Ago

Polisen: ”Lyckat arbete med avhopparverksamhet i Borlänge”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kriminella i Borlänge har lämnat det livet bakom sig genom polisens avhopparverksamhet. Kommunpolis Erik Gatu är nöjd med resultatet.

– De här människorna skulle annars i högsta grad vara kriminellt aktiva, säger han.

Sedan några år tillbaka så finns en avhopparverksamhet hos polisen i Borlänge. Den som vill lämna det kriminella livet kan kontakta polisen på ett speciellt nummer där en handläggare hjälper en vidare.

Avhopparverksamheten har gjort att flera personer har valt att lämna det kriminella livet bakom sig och ta avstånd från livsstilen. Förutom att personerna inte längre begår brott finns även andra fördelar menar Erik Gatu. Personerna ses ofta som förebilder bland ungdomar. 

– Att man har den här bakgrunden, men lyckats vända det till något positivt. Det är någon som har hög status, som jag har uppfattat det, säger Erik Gatu.

”Slipper riskera sitt liv”

Men det finns baksidor med att lämna den kriminella banan.

– Väljer man att lämna det kriminella livet så hamnar man i en hotsituation. Dom gamla kamraterna tycker inte om det här. Så det finns ett och annat bakslag, men för de allra flesta går det riktigt bra. 

– Det viktigaste med avhopparverksamheten är att människor tar det här klivet att lämna ett kriminellt liv, och går in i ett annat liv där man slipper riskera sitt liv hela tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer