Polisen fortsätter att arbeta med problemen på Tjärna Ängar och hoppas kunna vända trenden. Foto: Anders Hansson /SVT

Minskad kriminalitet – men Tjärna Ängar i Borlänge är fortfarande ett riskområde

Uppdaterad
Publicerad

Trots förstärkt polisbevakning ligger Tjärna Ängar i Borlänge kvar på polisens lista över så kallade riskområden i landet – vilket är den näst högsta graden närmast under särskilt utsatta områden, i polisens terminologi. Nedanför dessa på den här skalan finns även så kallade utsatta områden. Men enligt chefen för Borlängepolisen så har kriminaliteten på Tjärna Ängar minskat de senaste åren och läget ser bättre ut nu.

I takt med att det blivit fler poliser så har Tjärna Ängar fått sina ”egna” poliser och de vanliga ingripandepoliserna har också fått i uppdrag att verka mer i området. Det har enligt Borlängepolisens chef lett till att polisens arbete i området fått mer effekt och att poliserna dessutom respekteras mycket bättre.

– Om vi tittar på den långsiktiga trenden över tre-fyra år så ser vi en trend av att brottsligheten minskar, säger lokalpolisområdeschefen Thomas Hellgren i Borlänge.

Dalarna – Blåljus

– Vi har fortfarande en problembild på Tjärna Ängar som vi fortsätter att jobba med, men trenden är positiv.

Hellgren menar också att att det är ett gemensamt ansvar för alla att göra Tjärna Ängar bättre, det hänger inte bara på polisen utan även på kommunen och medborgarna. Ett samarbete finns redan och det strävar polisen efter att fördjupa.

Hör polischefen berätta mer i klippet om hur polisen jobbat på Tjärna Ängar för att uppnå en bättre säkerhet.

Utsatta områden:

Polisen delar in de utsatta områdena i tre kategorier:

  • Utsatt område
  • Särskilt utsatt område
  • Riskområde

Utsatt område

Ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på samhället. Inverkan är knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället.

Särskilt utsatt område

Ett geografiskt avgränsat område som kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag, vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.

Riskområde

Ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte når upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Läget är dock så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt om inte adekvata åtgärder sätts in.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Blåljus

Mer i ämnet