Tjärna Ängar sticker ut i statistiken om unga som föreningsidrottar. Sheyma Sheikhnur, på Dalarnas Idrottsförbund, tror sig veta varför. Foto: TT / Mathias Andersson, SVT

Tjärna Ängar bryter mönstret – många unga föreningsidrottar

Uppdaterad
Publicerad

Mer än varannan ungdom i Tjärna Ängar i Borlänge kommun är aktiv i en idrottsförening. Det är ovanligt mycket för att vara ett utanförskapsområde. Bara Husby är bättre, enligt den senaste statistiken med uppgifter från Riksidrottsförbundet.

I socioekonomiskt utsatta områden idrottar väldigt få, enligt forskning. Men trots det så är det många som idrottar i Tjärna Ängar, som är ett utsatt område.

Nästan 65 procent av alla barn och ungdomar i Tjärna Ängar som under det angivna året varit aktiva i en idrottsförening, vilket är högre än riksgenomsnittet. Det är något fler pojkar än flickor som varit aktiva.

Så vad beror det här på? I klippet förklarar integrationskoordinatorn Sheyma Sheikhnur varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.