Basketspelare i BK Järva Foto: Niclas Berglund, SVT

Så gjorde vi granskningen av ungdomsidrotten

Uppdaterad
Publicerad

Undersökningen handlar om barn och ungdomar i åldern 7-20 år som 2017 var aktiva i en idrottsförening.

Vi hämtade uppgifter från Riksidrottsförbundet. Där finns antalet aktiva barn och ungdomar registrerade i idrottsrörelsens verksamhetssystem IdrottOnline eller närvaroregistret vid LOK-stödsberättigad verksamhet. Det omfattar utövare, ledare, förtroendevalda och andra funktioner inom en idrottsförening, men ej supportrar. Fördelningen har gjorts på samtliga kommuner och på 57 utanförskapsområden. Dessutom fördelas de aktiva på våra 25 vanligaste idrotter.

Siffrorna har vi sedan ställt i relation till antal folkbokförda 2017-12-31 i samma ålder och geografiska område. Folkbokföringsuppgifterna kommer från SCB.

Urvalet av utanförskapsområden kommer från polisens rapporter från 2017 och 2019 om utsatta bostadsområden. Där listas ett 60-tal bostadsområden i tre kategorier: Särskilt utsatt område, Utsatt område och Riskområde. Några områden fick vi rensa bort på grund av vaga geografiska gränser och kvar i vår undersökning blev 57 områden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer