Foto: Nina Funke/SVT

”Lyft mer av allt det positiva”

Uppdaterad
Publicerad

Elände i världen, positiva nyheter och bilden av Borlänge. Ja, det var några av de saker som diskuterades när SVT Nyheter Dalarna mötte människor på Tjärna Ängar för att prata om nyheter.

Just nu pågår en satsning där SVT Nyheter åker ut till olika platser runt om i landet för att fika med publiken och prata om nyheter. På tisdagkvällen besökte fikaturnén stadsdelen Tjärna Ängar i Borlänge.

Det blev värdefulla samtal om nyhetsvanor i allmänhet och förväntningar på SVT i synnerhet.

”Viktigt att veta vad som händer”

Två av de som deltog på mötet var Mbaye Touré och Nuur Farhan, som båda pluggar på gymnasiet och vid sidan av studierna spelar fotboll.

– Jag tycker att det är spännande att se vad som händer runt om i världen, till exempel i Afrika och Irak. Men det är också viktigt att veta vad som händer i Borlänge, säger Mbaye Touré.

– Jag kollar mest nyheter på Aftonbladet och DT, berättar Nuur Farhan.

Trötta på hemskheter

Flera av de som deltog på mötet berättade att de är trötta på att höra om allt elände som händer runt om i världen. I det ständiga bruset av nyheter berättade deltagarna att de ibland väljer bort nyheter helt för att slippa höra om hemska saker. Samtidigt menade några att de absolut vill veta när det händer saker i länet och i världen – även det som är hemskt och negativt.

I samtalen kunde vi på SVT berätta om hur vi strävar efter att göra konstruktiv journalistik – där goda exempel och lösningar lyfts. Det kan till exempel handla om hur Sundbornsbor går samman för att skapa ett eget bibliotek, hur föräldrar i Särna sliter för att hålla en skidbacke igång eller om hur människor med somaliska rötter samlar pengar till svältens offer i Somalia.

Negativ bild

En del av samtalen handlade också om att man upplever att bilden av Borlänge i allmänhet och Tjärna Ängar i synnerhet är negativ. Flera mötesdeltagare tyckte att fler positiva förebilder från området borde lyftas upp. På mötet uttrycktes också åsikter om att media ska rapportera när det händer negativa saker men att fler nyheter borde handla om föreningsliv, engagemang och kreativa lösningar.

– Spegla stämningen här en vanlig dag och lyft mer av allt det positiva som händer här, menar en deltagare.

Samtidigt framkom också att publiken har höga förväntningar på SVT som trovärdig nyhetsförmedlare.

– Ni är superviktiga, SVT är Sverige öron, säger en av mötesdeltagarna.

Lyssna på åsikter

Från SVT Nyheter deltog Nina Funke, redaktionschef i Dalarna, Erica Stenback redaktör i Dalarna, Niko Ago, reporter och Göran Larsson, redaktör på riksnyheterna.

– SVT Nyheters behov av att förstå och lära känna sin publik är avgörande för att vi ska fortsätta att vara relevanta i hela landet. Det här mötena bygger viktig kunskap för oss, säger Nina Funke.

– Syftet med mötet är att inkludera våra tittare mer och lyssna till deras åsikter om oss, berättar Erica Stenback.

Under vintern har SVT besökt 70 platser runt om i landet. Turnén går under namnet Fika med SVT och syftet är att få veta mer om publiken och vilka förväntningar de har på oss.

SVT Nyheters behov av att förstå och lära känna sin publik är avgörande för att SVT ska fortsätta att vara relevanta och hela Sveriges television även i framtiden. Vilket public service-utbud ska SVT skapa och hur ska det göras så lättillgängligt för publiken som möjligt?

– ”Fika med SVT” är en kompetenssatsning och syftet är att vi på SVT Nyheter ska lära oss mer om publiken, vad de tycker är en nyhet och hur de bäst vill ta del av nyheter och sport, berättar projektledare Christina Johannsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.