Mackägare hamnar i kläm när kunder blir av med pengar

Uppdaterad
Publicerad

När kunderna drabbas av spärrade pengar på kontot så är det ofta mackägarna som får skulden.

– Det är klart att det blir irriterat och att kunder blir förbannade, men vi kan inget göra, det är ju bankerna som styr det här, säger företrädare för macken i Svärdsjö.

För ett år sedan öppnade Svärdsjö intresseförening bymacken på orten. Sedan dess har de fått klagomål från många kunder som har drabbats av att bankerna reserverar ett belopp på kundens konto medan man tankar och att de i vissa fall inte släpper direkt. Det senaste exemplet var alldeles nyligen.

– Vi firade ettårsjubileum med korv och fika. Vi hade en kund här som tankade och sen åkte till stan och skulle handla och upptäckte att 1500 kronor var spärrade, då blir det irriterat förstås och vi får skulden, säger Leif Källman, Svärdsjö intresseförening.

”Måste ta itu med det här”

Men mackägarna kan inte påverka de reserverade beloppen mer än att hänvisa till bankerna som är de som kan häva spärren. Och i Svärdsjö vet man att de inte är ensamma, samma problem upplevs på bensinstationer av olika slag i hela Sverige.

– Bankerna måste ta itu med det här nu och se till att det verkligen fungerar, om det fanns en vilja så borde det här gå att lösa, säger Lars Eriksson, Svärdsjö intresseförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.