Före detta MFF-stjärnor förlorar miljoner efter konkurs i Sälenfjällen

Uppdaterad
Publicerad

När skidanläggningen Näsfjället i nordligaste Sälenfjällen gick i konkurs förra året var det en rad svenska idrottsstjärnor som blev de stora förlorarna. Flera av idrottsstjärnorna har gått miste om flera miljoner kronor var.

– Det kommer inte att bli full utdelning till fordringsägarna, säger konkursförvaltaren Henric Schef.

Förtydligande: SVT skrev tidigare att Malmö FF som klubb ska ha förlorat pengar på konkursen i Näsfjället. De pengarna hade dock klubben betalat in för spelares räkning. Klubben som sådan drabbas alltså inte ekonomiskt, även om klubben står som fordringsägare.

Malmö FF var enligt den så kallade förvaltarberättelsen, skriven av advokat Henric Schef, huvudägare till skidanläggningen Näsfjället som gick i konkurs förra året och klubben har förlorat över 19 miljoner kronor i konkursen. Klubben ska då ha ägt 49,5 procent av bolaget.

Foto: Ur förvaltarberättelsen

Satsade pengar på anläggningen

Fera kända idrottare hade satsat stora pengar på den lilla alpina anläggningen som ligger längst norrut i Sälenfjällen. Den av idrottsstjärnorna som förlorat mest har personligen gått miste om nästan sju miljoner kronor och flera av dem har förlorat en eller flera miljoner kronor.

– Det här är idrottsmän som under en kort tid under sin karriär tjänat in lite pengar och som sökt förvaltning i den här anläggningen, säger Henric Schef.

Enligt konkursförvaltaren har Malmö FF fordringar på drygt 19 miljoner kronor. Foto: Ur förvaltarberättelsen

Håller stängt under rättsprocessen

Det handlar bland annat om en olympisk guldmedaljör, om landslagstränare och elitspelare inom både fotboll och ishockey som nu hoppas få lite av pengarna tillbaka.

Anläggningen är stängd eftersom det pågår en rättslig process som konkursförvaltaren driver mot ett annat bolag.

– Det här kan dra ut på tiden. Det kanske inte blir klart förrän under nästa år, säger Henric Schef.

SVT har sökt flera av de berörda spelarna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.