Så plundrades Näsfjället i Sälen innan konkursen

Uppdaterad
Publicerad

Skidanläggningen Näsfjället plundrades på flera miljoner kronor innan konkursen. Det menar konkursförvaltaren som nu försöker få tillbaka en del pengar via domstol. 

– Jag hoppas att bland annat marken där liften står ska kunna återföras till bolaget, säger konkursförvaltaren Henric Schef.

Näsfjället gick i konkurs i mars förra året och ännu i dag, ett år senare, står anläggningen öde och stängd. Konkursförvaltaren har stämt ett annat bolag för att försöka få tillbaka en del pengar.

”Överlåtits på ett otillbörligt sätt”

Flera idrottsstjärnor finns bland dem som förlorat många miljoner i konkursen och som i så fall också blivit lurade genom plundringen.

– Fastigheter har innan konkursen överlåtits på ett otillbörligt sätt till ett annat bolag. Man har inte betalat helt enkelt. Det handlar bland annat om dalstationen där liften utgår ifrån, säger Henric Schef.

Motpart nekar till anklagelser

Motparten nekar till anklagelserna. Men konkursbolaget äger alltså inte marken där i dag och därför kan inte konkursförvaltaren vare sig sälja anläggningen eller driva den i egen regi. Förhoppningen är nu att via domstol vinna tillbaka marken och en stor del av värdet för att sen hitta en ny ägare.

– Det finns flera seriösa tänkbara köpare som också har pengar, säger Henric Schef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.