Målsägarbiträdet Evin Cetin: ”En brutal avrättning”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen hölls den sista rättegångsdagen i Stensjömordet.

En 50-årig man misstänks ha mördat en 46-årig släkting vid Stensjön utanför Falun tidigare i år. 50-åringen ska ha stuckit en sax i halsen på 46-åringen under ett bråk. 46-åringen avled på plats.

Domen faller på onsdag och så här lät det i rätten i dag:

Åklagare Gun-Britt Ström

Gun-Britt Ström. Foto: SVT /Arkiv

Enligt åklagaren har motivet varit en bakomliggande konflikt med hederskopplingar. 50-åringen ska ha velat att 46-åringen skulle döda sina två döttrar. 46-åringen vägrade göra detta, vilket ska ha startat en konflikt mellan de båda släktingarna. Detta i sin tur ska ha varit orsaken till bråket där 46-åringen mördades.

Åklagaren kräver att 50-åringen ska dömas till livstids fängelse för mord och även att han ska utvisas.

Målsägarbiträde Evin Cetin

Evin Cetin. Foto: SVT/Arkiv

Även Evin Cetin säger att motivet ska ha kopplingar till en hederskonflikt.

– Det handlar om en brutal avrättning. Jag menar att det finns tydliga hedersrelaterade inslag som är av vikt.

Evin Cetin säger också att flera vittnen har bekräftat att det har funnits en konflikt mellan männen och att flera saker i det vittnena har berättat talar för att konflikten handlar om heder.

Hon påpekar att 46-åringens barn kommer tvingas bearbeta  pappans död utifrån hedersproblematiken som enligt henne ska ha varit den misstänkte 50-åringens motiv.

Advokat Weine Daniels

Weine Daniels. Foto: SVT/Arkiv

Weine Daniels kritiserar åklagare och målsägarbiträde för att använda känslovärderingar. Enligt honom har det hedersmotiv som framhållits av åklagarsidan inte på något sätt bekräftats under rättegången.

– Rätten ska därför inte fästa någon vikt vid det, säger Weine Daniels.

Han säger också att 50-åringen skulle ha använt den yxa eller den kniv som fanns på platsen om hans avsikt varit att döda 46-åringen. Weine Daniels säger att det är troligt att 46-åringen själv har haft saxen i handen under männens bråk och att han skurit sig själv när han skulle parera ett slag från 50-åringen.

LÄS MER: Vägrade avrätta sina döttrar – blev mördad själv

LÄS MER: Stensjömordet: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stensjömordet

Mer i ämnet