Foto: Anders Hansson/SVT

Hovrätten skärper straffet för Stensjömördare

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skräpte idag straffet för den 50-årige man från Sala som dödade en släkting vid en fisketur till Stensjön utanför Falun i slutet av maj i år.

Mannen dömdes av Falu tingsrätt till 12 års fängelse för mord. Ett straff som Svea hovrätt alltså skärper. Mordomen står fast, och mannen döms till 13 års fängelse och utvisas därefter på livstid.

Den dömde mannen har hela tiden nekat till mord och hävdat att han agerade i självförsvar. Därför ville ha bli friad helt och hållet. Båda parter hade överklagat tingsrättens dom till hovrätten.

Inget hedersmotiv

Åklagaren, liksom målsägandebiträdet har pekat på hedersmotiv bakom mordet, och hovrätten finner stöd i utredningen för att det ska ha funnits en konflikt i släkten. Hustrun har vittnat om att den döde mannen inte ska ha agerat mot sina döttrar enligt släktens önskemål. Men hovrätten anser det inte bevisat att motivet till mordet varit hedersrelaterat då det skett i direkt anslutning till ett slagsmål mellan männen.

Däremot beslutar man att brottets allvar gör att den dömde 50-åringen ska utvisas på livstid. Något som man också tagit hänsyn till då man utmätt straffet på 13 års fängelse.

LÄS MER: Stensjömordet: Detta har hänt

LÄS MER: 46-åringen höggs ihjäl – 12 års fängelse för mord

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stensjömordet

Mer i ämnet