Foto: Anders Hansson/SVT

I dag kommer hovrättens dom

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelar hovrätten dom i det så kallade Stensjömordet. Det var en 46-årig man från Sala som dödades under en fisketur vid Stensjön utanför Grycksbo. En 50-årig släkting dömdes i tingsrätten till 12 års fängelse.

Åklagare Gun-Britt Ström yrkade under tingsrättsförhandlingen på livstids fängelse och utvisning för den 50-årige man, också han från Sala, som erkänt att han dödat 46-åringen.

Den tilltalade nekade till mord och hävdade att han dödat mannen i nödvärn då de hamnat i bråk med varandra.

Såväl åklagare som målsägandebiträde menade däremot att det rörde sig om överlagt mord och hävdade att det funnits ett hedersrelaterat motiv, kopplat till den döde mannens döttrar, något hustrun till offret vittnat om i polisförhör.

Tingsrätten dömde mannen till 12 års fängelse för mord, men fann inte belägg för hedersmotivet.

Domen överklagades av den 50-årige gärningsmannen, som i första hand vill frias helt och hänvisar till nödvärn. Åklagare, liksom den döde mannens hustru, har också överklagat domen och de vill se ett hårdare straff och även utvisning.

LÄS MER: Stensjömordet: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stensjömordet

Mer i ämnet