Vid den här sjön hittades mannen mördad. Foto: Anders Hansson/SVT

Stensjömordet: 46-åringen höggs ihjäl – 12 års fängelse för mord

Publicerad

Det blir tolv års fängelse för den 50-årige man från Sala som dödade sin 46-årige släkting under en fisketur, vid Stensjön utanför Falun i somras.

Den 50-årige mannen från Sala åtalades den 16 augusti för mord, efter att han ska ha huggit ihjäl en 46-årig släkting under en fisketur vid Stensjön i Grycksbo 27 maj i år.

Åklagaren misstänkte att mordet hade hedersrelaterade motiv, och yrkade på livstids fängelse. Det blir alltså 12 års fängelse för 50-åringen, och åklagarens yrkande om utvisning ogillas. Skadestånd om 50 000 kronor tillfaller sex personer vardera.

– Jag kan inte vara nöjd när min klient blir fälld mot sitt nekande, men det är en framgång att rätten konstaterar att det inte kan styrkas att det finns någon hedersrelaterad grund till brottet, säger 50-åringens försvarsadvokat Weine Daniels.

LÄS MER: Familjens målsägarbiträde: ”Vi kommer överklaga”

Daniels ska träffa sin klient under dagen och först därefter kan han svara på om den dömde tänker överklaga domen eller inte.

– Jag är nöjd med att man har bedömt det som mord, men jag måste läsa domen i sin helhet innan jag kan ta ställning till om jag ska överklaga eller inte, säger Gun-Britt Ström åklagare.

Kunde inte bevisa hedersmotiv

Tingsrätten menar också att det inte finns tillräckliga omständigheter för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att ett hedersrelaterat motiv förelegat.

Målsägande i fallet finns med på länk tillsammans med sitt biträde. Foto: Anders Hansson/SVT

Mannens försvarare hade yrkat på att 50-åringen skulle frikännas i första hand, då han under hela rättegången hävdat att det rört sig om ett bråk som spårat ur. Han döms nu mot sitt nekande.

Släkt med Fadime

Både den häktade 50-åringen och det 46-åriga offret, hemmahörande i Sala, är släkt med Fadime Sahindal. Hon mördades i januari 2002 av sin pappa, som dömdes till livstid för mordet. Han har senare fått sitt livstidsstraff omvandlat till 24 år.

Enligt den mördade mannens fru så vägrade han lyda den äldre släktingens order om att avrätta sina två äldsta döttrar. Då lurades han ut på en fisketur och höggs ihjäl, enligt henne.

Mannens döttrar ska ha skakat hand med pojkar vilket inte gillades inte av släkten, och han beordrades av 50-åringen att döda döttrarna.

46-åringen vägrade och paret bröt kontakten med mannen.

– Han älskade sina barn, säger hustrun.

LÄS MER: Stensjömordet – detta har hänt

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stensjömordet

Mer i ämnet