Stina Nilsson och Sofie Mabergs från Malung tog tillsammans fem medaljer i OS. Foto: TT

Medaljregn över Malung – kommunen planerar firande för OS-deltagarna

Publicerad

Olympiska spelen blev en succé för Malung med två guld, två silver och en bronsmedalj. Nu planerar Malung-Sälens kommun ett tillfälle för att fira framgången.

Fyra tävlande i OS i Pyeongchang kommer från Malung-Sälens kommun. Stina Nillsson, Sofia Mabergs och Elin Lundberg från Malung och Jennie-Lee Burmansson från Sälen.

Fem medaljer för Malung

Det blev totalt fem medaljer för Malung och i dag har Malung-Sälens kommun haft ett möte om hur de ska fira framgångarna i Sydkorea.

– Vi har tänkt att fira dem högtidligt, på något fint sätt. Vi har fått en signal om att Landshövdingen kanske också vill vara med och fira, så jag tror att det kommer bli ett ganska stort firande, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

– Det är jätteroligt med dessa framgångar, tänk att lilla Malung är bättre än Finland, säger Landshövding Ylva Thörn som senare under vårvintern kommer att fira OS-deltagarna.

Kan bli ett OS-firande i april

Enligt kommunalrådet är det dock svårt att hitta ett tillfälle som passar för alla OS-deltagare samtidigt. 

– Stina har fortfarande säsong kvar och åkte direkt till Östersund och Mabergs är kvar i Stockholm så vitt jag vet. Så vi har inte kunnat ordna fram en tidpunkt som passar alla än, men det lutar åt att vi kommer att hamna i april innan det blir av, säger Hans Unander (S).

Malungs-musikern Johan Eriksson har skrivit en hyllningssång till Stina Nilsson och Sofia Mabergs som tillsammans står för de fem medaljerna. Ett guld för Sofia Mabergs och Lag Hasselborg i curlingfinalen och ett guld i sprint, två silvermedaljer i stafett och ett brons på 30 kilometer för Stina Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.