Hör artisten Kalle Moraeus och Malungsbon Sabina Jansson berätta för programledare Janne Josefsson om den hätska stämningen i Malung. Foto: Sverige möts: Direkt/SVT

Malungsbor vittnar om hård ton efter folkomröstning: ”Skiträdd”

Uppdaterad
Publicerad

Efter folkomröstningen om den föreslagna vindkraftsparken på Ripfjället i Malung tycker många att debatten i kommunen blivit allt mer polariserad. I Sverige möts: Direkt berättar Malungsbon Sabina Jansson om sin oro över debattklimatet. 

– Jag är skiträdd för vad som ska hända, säger hon.

Det tyska vindkraftsföretaget Wpd har ansökt om tillstånd för att uppföra en vindkraftspark på Ripfjället. Totalt planeras 30 vindkraftverk med högsta totalhöjd om 250 meter. Det är något som väckt starka känslor i Malung-Sälens kommun, framför allt i sociala medier. 

Känner sorg över osämjan 

I Sverige möts: Direkt berättar Malungsbon Sabina Jansson om debattklimatet och politikerföraktet som har uppstått. 

Vindparken på Ripfjället

– Man kallar folk för olika saker, man beskyller någon för kvinnofientlighet. Jag tycker att det är fruktansvärt, säger hon. 

Artisten Kalle Moraeus, som arbetat många år i trakten, berättar att han känner sorg över osämjan som uppstått.

– Jag blir upprörd över det här, säger han.

Nej-sidan vann folkomröstning

Den 27 september genomfördes efter ett folkinitiativ en rådgivande folkomröstning om den planerade vindkraftsparken. Nej-sidan vann. En av de som röstade nej var Bertil Helmersson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Malung.

– Det är tråkigt att det blivit så infekterat. Men samtidigt så förstår jag att det är så mycket känslor, säger han. 

I programmet meddelade kommunalrådet Hans Unanader (S) att majoritetspartierna i kommunen, S, L och C, har för avsikt att gå vidare med vindkraftsplanerna, trots folkomröstningens resultat.  

Se hela programmet om vindkraftsdebatten i Malung i Sverige möts: Direkt på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet