50 procents minskad dödlighet i bröstcancer – nu prisas mammografins ”pappa”

Uppdaterad
Publicerad

Han har kallats mammografins fader. Nu prisas László Tabár och hans forskargrupp för andra gången för deras mammografiforskning.

Den forskning som László Tabár och hans forskargrupp gjort har bland annat visat att regelbundna mammografiundersökningar lett till en kraftigt minskad risk att dö i bröstcancer.

På måndag kommer Tabár, som tidigare var verksam vid Falu lasarett, och forskargruppen att ta emot ett pris för röntgenologer på en konferens i Chicago där runt 20 000 personer väntas delta.

Region Dalarna

Viktigt med undersökningar

– Jag har jobbat med en internationell forskargrupp i 30 år och det här är resultatet av de senaste tre årens arbete, säger László Tabár.

Det är andra gången gruppen får priset. Den här gången prisas gruppen för att de visat hur viktigt det är att göra regelbundna mammografiundersökningar.

– En utebliven undersökning ökar risken att dö i bröstcancer, säger László Tabár.

Se hur professor László Tabár och röntgenläkare Svetlanda Linder letar cancertumörer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet