Foto: Martina Holmberg/TT

Mammor ska hjälpa forskare i Dalarna att förbättra stödet för amning

Uppdaterad
Publicerad

Nu söker forskare vid Högskolan Dalarna gravida och nyblivna mammor för att ta reda på vilka faktorer som påverkar amning under de första månaderna efter förlossningen.

I en ny studie om amning kan nyblivna mammor hjälpa forskare vid Högskolan Dalarna att ta reda vilka faktorer som påverkar amning under de första månaderna efter förlossningen.

– Vi vet att amning är positivt för både mammans och barnets hälsa, och vad man kan ge för råd och behandling. Men om inte de råden fungerar finns liksom inte nästa nivå på vården, säger Jenny Ericson som är lektor i omvårdnad och leder forskningsprojektet vid Högskolan Dalarna.

Region Dalarna

Idag helammar cirka 75 procent av mammorna sin bebis vid en veckas ålder och 62 procent vid två månader. Från åren 2004 till 2017 minskade helamning vid en veckas ålder med 14 procent och vid två månaders ålder med 15 procent.

Ett personligt stöd behövs

Forskarna vid högskolan har nu en långsiktig plan om att ta fram ett effektivt personligt amningsstöd. Ett stöd som kan skilja sig från person till person utifrån behoven och bakomliggande orsaker.

– Den här kunskapen kommer vara till stor nytta för mammor som vill amma och för hälso- och sjukvårdspersonal som ska erbjuda effektivt amningsstöd, säger Jenny Ericson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet