Foto: SVT / Charlotte Pettersson

Så påverkas barn av tidig potträning – studie av 0- till 4-åringar ska ge svar

Uppdaterad
Publicerad

Barn i västvärlden slutar med blöja allt senare och tarm- och blåsbesvär hos svenska barn ökar. Det var anledningar till att Terese Nilsson och hennes kollegor ville studera hur tidig potträning påverkar barnens hälsa.

– I en av studierna testar vi två olika typer av introducering av potta under barnets första år för att se om vi kan förebygga problem med tarm och blåsa senare under barndomen, berättar Terese Nilsson, ST-läkare inom allmänmedicin och doktorand.  

Från födsel till fyra år

I studien ska de följa barn från att de föds tills de är fyra år för att se om man kan förebygga problem med tarm och blåsa. 293 barn i Dalarna ingår i studien, som är den första i sitt slag.  

– Vi hoppas kunna sammanställa positiva och negativa erfarenheter. Många föräldrar har varit nyfikna och sagt att de inte tänkt på det här innan.

4-åringar som jämförelse

Parallellt pågår nu också en referensstudie på 4-åringar, för att kartlägga hur problemen ser ut. Där söker man fortfarande barn i länet som kan delta. 

– Det är jätteviktigt att studera det här. Om man tar exemplet med förstoppade barn har de en väldigt sänkt livskvalitet och det är en stress för föräldrarna. Och rent kliniskt är det ett jättestort problem som tar mycket sjukvårdsresurser i anspråk, berättar Terese Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.