Henrik Johansson, en av grundarna till ”Inte rasist men”, som granskar rasism och högerextremism. Foto: Privat

Fängelse för hot mot debattören Henrik Johansson

Uppdaterad
Publicerad

Den man som vid upprepade tillfällen har hotat Henrik Johansson, ledarkrönikör på DT och grundare till den antirasistiska sajten ”Inte rasist men”, döms nu till fängelse. Johansson är dock fortfarande kritisk till polisens hantering av ärendet, eftersom han tycker att de till en början inte tog hoten på allvar.

Den dömda mannen, en 27-åring hemmahörande i Ekerö kommun, har vid flera tillfällen tidigare i år hotat Henrik Johansson via meddelanden på Facebook och över telefon.

27-åringen har bland annat hotat att skada och döda Johansson, hans familj och hans mamma.

Vill inte ha hjälp från frivården

27-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han led av en psykisk störning när gärningarna begicks. Den ska dock inte ha varit allvarlig.

Falu tingsrätt bedömer att det finns stor risk att mannen återfaller i liknande brottslighet, eftersom han själv förklarar att han inte vill göra någon förändring i sitt liv med hjälp av frivården.

Erkänner brott

Nu döms mannen till två månaders fängelse för olaga hot. Han ska också betala skadestånd till Johansson på 10.000 kronor.

Den dömde mannen själv erkänner brott men säger också att han inte minns vad han har sagt till Johansson.

”Under all jävla kritik”

På sin twitter skriver Johansson så här om domen:

”BOOM! Två månaders fängelse och 10.000 kr i böter blev det för den kille som bestämde sig för att hota mig och min kära mor. Min kritik mot polisens hantering kvarstår dock, den är under all jävla kritik”.

Hans kritik handlar om när han mottog hoten och då inte fick någon hjälp från polisen, trots att gärningsmannens identitet var känd.

LÄS MER: Hotades till livet – fick inte anmäla nya hot

LÄS MER: Johansson kritiserade polisen för att inte ta hoten på allvar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.