Foto: Privat

Hotades till livet – fick inte anmäla nya hot

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Johansson har slutat polisanmäla de anonyma hoten. Inte ens dödshot från en identifierad gärningsman togs på allvar.

Henrik Johansson från Avesta är en av personerna bakom sajten ”Inte rasist men...”. Han är van vid att få hot riktade mot sig men förra tisdagen eskalerade det rejält efter att han skrivit om Granskning Sverige. En man ringde upp och hotade Henrik till livet.

– Jag fick bland annat höra att han skulle ”cutta upp mig inför mina nära och kära”, säger Henrik Johansson.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Samtalen fortsatte

Henrik polisanmälde men samtalen fortsatte komma. Två dagar efter det första pratade han med polisen igen men fick höra att ärendet skulle flyttas till Avesta, orten där Henrik kommer ifrån, och att man inte kunde göra något innan förhör hade hållits.

– Jag blev arg såklart. Vad ska jag säga till min mamma, säger Henrik Johansson.

På kvällen kom nya samtal från samma man. Hoten hade ändrat form och Henrik tyckte att mannen verkade självmordsbenägen. Henrik ringde upp polisen, men svaret var inte vad han hade väntat sig.

– ”Vad tycker du vi ska göra?”, sa de. Jag vill ju inte berätta för dem vad de ska göra, berättar Henrik Johansson.

Fick inte anmäla

På fredagen gick han till polisstationen för att göra en ny anmälan om vad som hade hänt, men polisen ville inte ta upp någon. Istället hänvisade man till det förhör som skulle hållas och sa att han kunde ta upp det nya hotet där.

– Man tror ju inte att det är sant, säger Henrik Johansson.

Fick komma på förhör

Men historien började snurra i media och då hände plötsligt något. Veckan efter att hoten börjat ringde plötsligt två poliser på eftermiddagen. De skulle åka till Avesta på kvällen för att hålla förhör med Henrik. Förhör hölls och samtalen har slutat. Men Henrik ställer sig frågande till vad som hade hänt ifall han inte gått ut med historien.

– Jag tycker egentligen det är löjligt när sådana som jag ska sitta och berätta sina historier. Jag tänker på sådana som utsätts för samma sak, eller värre saker och inte har det kontaktnätet som jag har.

Han är djupt kritisk till hur polisen hanterat ärendet och har slutat anmäla de anonyma hoten.

– Det leder ändå aldrig till något, säger han.

Polisen meddelar på sin hemsida att Henriks ärende är överlämnat till Åklagarmyndigheten. Man skriver också att det finns en skäligen misstänkt men att beslut om eventuella tvångsmedel, till exempel förhör, ligger hos Åklagarmyndigheten.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet