Åklagarmyndigheten (arkivbild). Foto: Pontus Lundahl, TT

Man fördes bort och misshandlades under två dygn – tre män åtalas för människorov

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i 20-25-årsåldern har åtalats vid Falu tingsrätt för människorov, grov misshandel och utpressning. De ska tillsammans ha fört bort en man och under två dygn misshandlat och hotat denne och på så sätt tvingat till sig pengar. 

Den utsatte mannen ska under tidsperioden förts mellan olika adresser i Falu kommun och utsatts för misshandel som i åtalet beskrivs som ”hänsynslös och rå”. Mannen ska bland annat ha blivit slagen med både batong och yxa.

Syftet med bortförandet och misshandeln ska enligt åtalet ha varit att tvinga till sig pengar. 5 300 kronor har förts över från målsägande till en av de åtalade.

Männen åtalas nu för människorov – mindre grovt brott, grov misshandel och utpressning. Vilket samtliga nekar till.

Varför har du gjort bedömningen att det rör sig om ”mindre grovt brott”?

Det är en bedömning av samtliga omständigheter som gjort det, säger kammaråklagare Christina Rällsjö.

Mindre grovt brott kan ge fängelse i upp till sex år. Människorov av normalgraden har ett straffvärde på minst fyra år och upp till 18 år eller livstid.

– Min bedömning är att det ligger lite under det men att det är ett allvarligt brott, säger Christina Rällsjö.

Ytterligare en man i 20-årsåldern åtalas för medhjälp till de brott som övriga tre åtalas för. Mannen ska ha använt sin bil för att köra runt de åtalade och målsägande mellan de olika adresserna, något som han också medger ha gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.