Foto: SVT

Man med covid lämnades ensam – fick hjärtstopp och dog

Publicerad

En covidsjuk man i 70-årsåldern dog efter att ha lämnats obevakad på Falu lasarett. Nu lex Maria-anmäler Region Dalarna händelsen. 

Det var i mars i år som mannen vårdades på Falu lasarett. Först på intensivvårdsavdelning i två veckor, och sen på vårdavdelning när han blev bättre. Mannen som fortfarande hade behov av syrgasbehandling tog av sig syrgasgrimman när han lämnades ensam på avdelningen i en kvart. 

Det ledde till syrebrist, hjärtstillestånd och hjärnskador som var så svåra att mannen senare avled.  

– Vår bedömning är att detta hade kunnat undvikas med andra rutiner och vi anmäler därför händelsen enligt lex Maria, säger Anna Svärd, chefläkare. 

Sedan händelsen inträffade har Region Dalarna tagit fram en ny rutin som ska säkerställa att beslut om ändrad övervakningsnivå tas efter en samlad bedömning i samband med rond. Regionen har också skaffat ytterligare utrustning för att kunna övervaka patienterna centralt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.