Man som sköt ren med pilbåge dömd till villkorlig dom och böter

Uppdaterad
Publicerad

Den 44-årige man från Idre som åtalats för att skjutit en ren med pilbåge dömdes på torsdagen till villkorlig dom och dagsböter.

Mannen hävdade att han sköt i nödvärn men rätten menar att han borde ha försökt skrämma renarna innan han sköt mot dem.

– Det här var bra. Det kan avskräcka andra som skjuter våra renar, säger Benny Jonsson, ordförande i Idre sameby till SVT.

Den 44-årige mannen hävdade när rättegången mot honom hölls för en vecka sedan att han under lång tid haft problem med att renar kom in på hans tomt.

Det var i början av augusti som en fiskare hittade en död ren som skjutits med pil utanför Idre i norra Dalarna. I området verkar Idre sameby och renen tillhörde en tonåring från den samebyn.

Idre sameby

Spåren på platsen ledde till den 44-årige mannen som senare medgav att han skjutit renen. Men han hävdade att han skjuit djuret med en pil i nödvärn eftersom en större flock renar var på väg att gå in på hans nysådda gräsmatta.

Renen som sköts var en ledartjur som dödades omedelbart och resten av flocken skingades efter skottlossningen. Senare hittades också pilbågen som användes och även pilen som dödade renen.

Åklagaren hade valt att åtala mannen för skadegörelse. Det går inte att åtala för tjuvjakt på tamboskap, menade åklagaren.

På torsdagen dömdes mannen till villkorlig dom och totalt 6.000 kronor i böter. Han ska dessutom betala skadstånd på 8.600 kronor för den skjutna renen och 5.000 kronor för en del av kostnaderna för sin egen försvarsadvokat. Alltså totalt nästan 20.000 kronor.

Domstolen menar att mannen borde ha larmat polisen, berättat för samebyn eller själv försökt skrämma bort renarna istället för att skjuta på dem.

Samerna från Idre följde rättegången noga. Domen mot mannen anses ha stor betydelse till kommande rättsliga prövningar gällande skjutna renar.

– Det här var ju helt på vår och åklagarens linje. Det är viktigt med fällande dom. Vi har ju problem med tjuvjakt och det här kanske kan skrämma dem lite, säger ordföranden i Idre sameby Benny Jonsson.

– Vi får hoppas att det är avskräcker lite, säger han.

Den åtalade 44-årige mannen var vid tillfället anställd vid tullen. Vittnen hävdade att han vid avslöjandet först sagt att han arbetade som polis och att renen hade dödats vid en trafikolycka.

Mannen åtalades därför för föregivande av allmän ställning eftersom det inte är tillåtet att felaktigt påstå att man jobbar som polis.

Och tingsrätten dömer också mannen för det brottet. Domstolen menar att det inte går att ifrågasätta vittnenas uppgifter.

Han tvingades sluta på sitt jobb vid tullen efter dramat i Idre men har sedan han erkänt skjutningen hela tiden hävdat att sköt renen ute på egna tomten i nödvärn.

Det resonemanget delar alltså inte Mora tingsrätt.

– Sponant kan man ju undra om han inte borde ha fått fängelse. Han säger ju att sköt instinktivt mot renarna och en sådan person är ju farlig, säger Benny Jonsson vid Idre sameby.

Trots att mannen åtalades för skadegörelse anser alltså samerna det här var en viktig rättegång och dom för att komma till rätta med tjuvjakt.

– Det ska väl inte gå att hävda nödvärn och skjuta så fort en ren kommer in på den egna tomten, menade Jörgen Jonsson ordförande i Svenska samernas riksförbund och medlem i Idre sameby i samand med rättegången.

– Det är bra att rätten gick på åklagarens linje. Det är ju uppenbart att han kommit med efterhandskonstruktioner och att han ljugit, säger Benny Jonsson till SVT.

Det är oklart om 44-åringen tänker överklaga den fällande domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre sameby

Mer i ämnet