Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett jätteviktigt projekt”, säger renägaren Martina Jonsson då hon tycker det är bra att projektet dokumenterar och visar hur mycket renkalvar som björnarna kring Idre sameby tar under en säsong. Foto: Sofie Lind/SVT

Här undersöks hur många renar björnen tar i Idre

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket ren och renkalvar tar egentligen björnar? Det är en fråga som ett forskningsprojekt försöker besvara, där bland annat Idre nya sameby ingår.

– Det är jätteviktigt och bra att det finns data som backas upp av forskare, säger Martina Jonsson som är renägare.

I Idre nya sameby pågår ett forskningsprojekt som ska fastställa hur mycket renar och renkalvar björnen äter under en säsong. Projektet är inne på sitt femte år, men både samebyn och norska forskare hoppas att det ska få fortsätta.

– Man får ju ett trovärdigare resultat ju längre ett projekt pågår, säger samebyns ordförande Peter Andersson.

Idre sameby

I början av våren görs ett dräktighetstest av renarna för att fastställa hur många vajor som faktiskt är dräktiga. 

Utförliga register skrivs, som sedan kommer användas under året för att kontroller hur många kalvar som faktiskt överlevt säsongen – och vilka som björnen tagit.

”Vi vet vad rovdjuren tar – men bra att forskningen kan styrka det” – se mer om projektet i klippet och varför Idre nya sameby tycker det är viktigt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre sameby

Mer i ämnet