Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det handlar om att ha en god dialog” – hör Idre fjälls vd Andreas Starenhed om vad gondolen ska tillföra, och hur de tänker arbeta för att projektet inte ska drabba rennäringen. Foto: AgnasArk, Sofie Lind/SVT

Ny gondollift planeras mellan Idre fjäll och Himmelfjäll – prislapp: cirka 200 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Det är många byggnationer på gång i norra Dalarna, inte minst i Idre-området. Till exempel finns det planer på att bygga en cirka 4,5 kilometer lång gondollift mellan skidanläggningarna Idre fjäll och Idre Himmelfjäll.

Nyligen öppnade en gondol på Idre fjäll, den största liftsatsningen i stiftelsens historia, och kostade över 240 miljoner kronor. Nu finns planer på att bygga fler, bland annat en som skulle koppla samman Idre fjäll med Idre Himmelfjäll.

– Det skulle skapa en större anledning för turister att komma hit, säger Idre fjälls vd Andreas Starenhed.

Idre Himmelfjäll

Kan bli Sveriges längst gondollift

Planen är ute på granskning och genomförandeplanen är på 15 år från att detaljplanen antagits. När liften kan byggas är i nuläget oklart.

Liften planeras att vara 4,5 kilometer, vilket gör att den skulle bli Sveriges längsta gondollift. Kabinbanan i Åre och banan vid Kolmårdens djurpark är till exempel nära 3 kilometer vardera.

Vill undvika krock med rennäringen

I området bedrivs även rennäring och Idre nya sameby är kritisk till planerna. Idre fjäll menar dock att de har god dialog med samebyn om de planerade expansionerna.

– Såklart kommer den planerade gondolliften och expansionerna att påverka dem och vi måste vara behjälpliga när de ska flytta renarna mellan områdena. Det är inte värre än att vi får stänga av liftarna eller minska vår verksamhet under de här perioderna, säger Idre fjälls vd Andreas Starenhed.

”Bygger så länge det finns efterfrågan att vara i fjällmiljö” – hör mer i klippet om gondol-planerna och de 3500 bäddar som ska byggas på Idre fjäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre Himmelfjäll

Mer i ämnet