Många hemlösa i Dalarna – få möjligheter till akutboende

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning är nära 700 personer hemlösa i Dalarna och behovet av ett akutboende eller härbärge är stort på flera håll. Men i Dalarnas fem största kommuner är det bara en av de, Borlänge, som erbjuder akutboende.

I Ludvika, Falun, Avesta och Mora saknas boende för de akut hemlösa, ett så kallat härbärge eller akutboende.

– Jag vet att det finns ett härbärge i Borlänge, men vi skulle behöva ett här också på minst 4-5 platser. Man måste ha ett första steg upp från gatan och då är ett härbärge ett bra steg, säger Ulf Linde, föreståndare vid Riastugan i Falun.

Enligt Åsa Johansson, sektionschef på vuxensektionen i Falun, finns det inga boendelösningar för hemlösa personer i kommunen och det är en svår bostadssituation i Falun just nu.

– Vi har samarbete med Kopparstaden avseende ett mindre antal personer som bedöms ha svårt att få bostad på egen hand och som befinner sig i en utsatt situation, men det är tyvärr inte i tillräcklig omfattning, skriver hon i ett mejl till SVT Dalarna. 

”Ser ett stort behov”

Inte heller i Ludvika finns ett akutboende trots att behovet är stort, enligt Christina Lerström som är verksamhetsansvarig vid Riastugan i Ludvika.

– Jag ser ett stort behov av ett akutboende bland de gäster som jag får hit varje dag som saknar ett eget boende, säger hon.

Inga alarmerande behov

Enligt Ludvikas kommunalråd Leif Pettersson (S) har kommunen klarat av att hantera situationen ändå, utan akutboenden.

– Frågan om varför vi inte har ett härbärge var uppe för inte så länge sedan, men då sa de från socialtjänsten att vi inte har haft några sådana behov, utan att vi har klarat att hantera det ändå, säger han och fortsätter:

– Men behov finns det säkert. Den här frågan är ingenting som varit på kommunstyrelsenivå och vi har inte alarmerats om några särskilda behov, säger han.

Starta klippet ovan för att höra Christina Lerström och Ulf Linde berätta mer om situationen och det behov de ser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.