Länsordförande i Dalarna för frivilligorganisationen Attention riktar skarp kritik mot köerna. Foto: SVT

Kritik mot barn- och ungdomspsykiatrin i Falun: ”Behöver få hjälp i tid, innan de kraschar”

Uppdaterad
Publicerad

Gunilla Odéus, länsordförande i Dalarna för frivilligorganisationen Attention, riktar skarp kritik mot barn- och ungdomspsykiatrins i väntetider i Falun.

– Familjerna behöver få hjälp i tid, innan de kraschar, säger hon.

När ens barn drabbas av psykiska störningar och svårigheter, behöver man professionell hjälp snabbt. Men när kön till barn- och ungdomspsykiatrin varit lång så är det många familjer som under åren drabbats hårt.

– Det här är barn som ofta mår väldigt dåligt och det går ofta ut över syskon och föräldrar när de inte får den hjälp de behöver, säger Gunilla Odéus

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Hon berättar att ett av problemen för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan vara att de inte vill gå till skolan. Det kan resultera i att de inte når den gymnasiebehörighet som de behöver.

Privata behandlare

Eftersom kön att få hjälp hos Bup (barn- och ungdomspsykiatrin) är lång, ser hon positivt på att de som behöver hjälp numera efter kontakt med Bup kan vända sig till ett urval av privata behandlare.

I videon: Se länsordförande Gunilla Odéus kritik mot väntetiderna inom Bup och vilka risker det medför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet