Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Anna Ehrenberg berättar om hur många nyutbildade sjukskötersskor mår. Klippet kommer från Sverige idag valspecial, som sänds i sin helhet under tisdagen. Foto: SVT

Många sjuksköterskor sjuka av utbrändhet: ”Oacceptabel situation”

Uppdaterad
Publicerad

Det tar inte många år i yrket förrän många nyutexaminerade sjuksköterskor visar symtom på utbrändhet, och en av fem överväger att sluta som sjuksköterska. Det säger Anna Ehrenberg, professor vid Högskolan Dalarna, som efterlyser flera åtgärder från politikerna.

– De flesta partierna säger i dag vi ska utbilda fler sjuksköterskor och specialistutbildade, och det är ju jättebra, men det duger ju inte om man inte hanterar den här flykten från yrket, säger hon.

Vill se politiska krafttag

Det är forskning som gjorts på Högskolan Dalarna och Karolinska institutet som visar på resultaten.

Regionvalet 2022 Dalarna

– Vi vet att det ställs höga krav på sjuksköterskor i dag, men det kan balanseras med att man kan få större möjlighet att kontrollera sin arbetssituation, säger Anna Ehrenberg.

Varför görs inte det idag?

– Kunskapen finns, men man har inte tagit till sig det här, det är fokus på prestationsbaserade mått, ekonomi och kortsiktig bemanning i sjukvården i dag, säger Anna Ehrenberg.

Hör Anna Ehrenberg berätta mer i klippet och se hela programmet Sverige idag valspecial på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet