Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har arbetsbelastningen för sjuksköterskor under pandemin sett ut? Här berättar Ann Rudman, docent, om resultaten och vad vi kan lära oss av den. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Docent på Högskolan Dalarna: ”80 procent av sjuksköterskorna har påverkats av arbetsbelastningen under pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

En stor studie ledd av forskare från Högskolan Dalarna har undersökt arbetsbelastningen för sjuksköterskor i hela landet under pandemin.

Den stora slutrapporten förväntas vara klar under nästa år.

– När vi började den här studien visste vi bara om den första pandemivågen och trodde att vi skulle kunna följa upp sjuksköterskorna efter den. Men vi har fått anpassa oss efter pandemin och fått skjuta upp viss datainsamling eftersom den bara pågår, säger Ann Rudman som är universitetslektor i omvårdnad på Högskolan Dalarna.

Stor studie

Ann har följt sjuksköterskor från utbildning och vidare ut i arbetslivet i en stor studie som startade 2002. Att titta på hur arbetssituationen varit och är för sjuksköterskor under pandemin är en del av den.

– Det unika är att vi kan jämföra med hur de hade det 2018 när vi gjorde vår senaste undersökning. Redan då var läget kritiskt och nu kommer vi kunna svara på om läget blev mer kritiskt eller inte under pandemin.

Ännu har inga resultat publicerats från studien, det blir närmare sommaren och den stora slutrapporten förväntas vara klar under nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet