Räddningstjänsten Dala-Mitt har haft fullt upp i sommar. Foto: SVT

Många utryckningar efter regn och åska i sommar

Publicerad

De kraftiga åskoväder som har varit i sommar, i kombination med den extrema torkan i länet, har gjort att räddningstjänsten Dala-Mitt har haft fullt upp.
– Vi har haft fler ärenden i sommar, men hur många fler kan jag inte svara på, säger Anders Sörman, kommunikationsansvarig.

Brandmännen inom Dala-Mitt har fått rycka ut på klart många fler larm gällande regn- och åskoväder hittills i sommar, om man jämför med förra sommaren.

– Förra sommaren regnade det så in i bängen, då var folk inte heller lika vaksamma som de har varit i år, säger Anders Sörman, och syftar på den extremt torra sommaren som varit:

– Det har gjort att människor varit mer på sin vakt för bränder i skog och mark, vilket är jättebra. Människor blir rädda, att torka i kombination med åska blir brand, och blir då extra vaksamma.

Många brandärenden – men inte alltid

Räddningstjänsten rycker naturligtvis i huvudsak ut på bränder när det gäller ärenden kopplade till åskoväder, men de utför även andra uppdrag.

– Det blåser ofta ganska kraftigt runt ett åskmoln och då kan träd blåsa ner över vägar, eller byggnader, och då brukar vi får hjälpa till att plocka bort dem.

Ovanligt med blixtnedslag i hus

Anders Sörman berättar att det är ovanligt att blixten slår ner direkt i ett hus.

–  Tack och lov är det väldigt sällan det går ner direkt i en villa. Ofta går det ner i till exempel en elstation eller en mast och så kommer den ström som blixten för med genom ledningen in i ett hus till exempel, säger han och fortsätter:

– Det är det som gör att man bör dra ur kontakter ur känsliga elsaker när åskan går. Modem till datorer och Tv-apparater och sådant är väldigt känsliga för överspänning. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer