Johan Eklund i ST-fackets förbundsstyrelsen är orolig för det växande trycket mot Arbetsförmedlingen. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT / TT

Pandemin utmanar Arbetsförmedlingen – ”Risk att vi inte hinner hjälpa alla”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har lett till många förlorade jobb och ett extra hårt tryck på landets arbetsförmedlingar.
Facket är kritiskt till att politikerna inte agerar tillräckligt kraftfullt för att möta en växande arbetslöshet.
– Nu ser vi inget agerande alls och jag är jätteorolig hur det här ska bli på sikt, säger Johan Eklund i ST-fackets förbundsstyrelse.

I Dalarna noterades 108 varsel under juni. Johan Eklund oroas över att Arbetsförmedlingen med sin nya kostym och 4500 medarbetare färre har svårt att snabbt assistera människor som nu förlorar sina jobb i pandemins spår. 

– Vi vet att om den lagda budgeten infrias behöver vi skära ner ännu mer, säger Johan Eklund som menar att samhället har allt att vinna på att snabbt kunna assistera de som nu blir av med jobbet.

Den omorganisation politiken genomfört innebär att en stor del av insatserna ska utföras av privata företag. Men det måste organiseras av förmedlingens personal och det hinner man inte med i den utsträckning som det nu skulle behövas, säger Johan Eklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet