Mångfaldsdagarna pågår i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes mångfaldsdagarna i Borlänge som anordnas i samband med premiären för filmen ”Trevligt folk”.

Filmen förhandsvisades i helgen på filmfestivalen i Göteborg och togs emot med stående ovationer. Under tisdagen hålls den riktiga premiären, hemma i Borlänge.

– Det är fantastiskt att vi kan bjuda Borlängepubliken på den här premiären. Jag är glad stolt och tacksam, säger Patrik Andersson, projektledare och mannen bakom idén till att skapa ett somaliskt bandylag i Borlänge och representera landet i bandy-VM i Sibirien – en satsning som blev en film, skapad av Filip och Fredrik.

Somaliska bandylaget i Borlänge

– De ringde och frågade om vi kunde ha ett möte och de var jättesugna och hade letat efter rätt ämne i tio år. Jag ville försäkra mig om att det blev en seriös film med mycket allvar. Och det blev det. En film med starka känslor, både tårar och skratt, säger Patrik Andersson.

I samband med filmpremiären anordnas två mångfaldsdagar med föreläsningar i ämnet. Först ut var projektledaren Patrik Andersson själv som berättar om bandyprojektet.

– Jag såg att vi behövde nya mötesplatser där svenskar och invandrare pratade med varandra.  Och jag tänkte att om vi kunde hitta ett projekt där vi samarbetar vi svenskar och i det här fallet somalier – som att lösa någonting som verkar helt omöjligt – då kan vi lösa alla andra problem också.

Under tisdagskvällen är det premiär för Trevligt Folk i Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somaliska bandylaget i Borlänge

Mer i ämnet