Mat, musik och mångfald

Uppdaterad
Publicerad

På måndag och tisdag hålls två integrationsdagar i Borlänge i samband med premiären av filmen Trevligt Folk, som skildrar det somaliska bandylandslagets väg till VM.

– Det här är en unik möjlighet att verkligen profilera Borlänge som en bra mötesplats, säger Patrik Andersson, grundare till idén om projektet med det somaliska bandylandslaget.

– Vi ramar in filmpremiären genom att skapa mötesplatser, och skapa en bild av Borlänge som en stad som jobbar med integration och mångfald, säger han.

Dammi Lundin är projektledare för integrationsdagarna, tillsammans med kollegan Helena Magnusson.

– Det blir musik, mat och mångfald, och sedan kommer det att vara många föreläsningar, berättar Dammi Lundin.

Bland andra gästar Johan Köhler, som tagit initiativ till att HBTQ-certifiera Kiruna hockey, något som nyligen prisades på Idrottsgalan.

Bland föreläsarna finns också Alexandra Pascalidou, Mark Blake och Andrzej Olkiewicz.

Andrzej Olkiewicz har själv invandrat till Sverige från Polen och berättar om sina erfarenheter av att vara ny i ett land.

Dammi Lundin tycker att det är viktigt att fortsätta prata om mångfald, även efter att filmen har släppts.

– Jag är själv invandrare och jag vet att det inte är lätt, men jag brinner för integration och att svenskar och invandrare kan mötas, säger Dammi Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somaliska bandylaget i Borlänge

Mer i ämnet