Maria gick två veckor över tiden – sattes igång i vecka 42

Uppdaterad
Publicerad

Maria Larsson gick två veckor över tiden innan hon blev igångsatt. Nu är hon gravid med sitt andra barn – och kommer inte att behöva vänta så länge om det blir aktuellt.

– Jag var lyckligt ovetande om riskerna för barnet då, säger hon.

För två år sen var Maria Larsson från Falun gravid med sitt första barn, hon hade gått över tiden med 14 dagar och blev tillslut igångsatt efter 42 fullgångna gravidveckor.

– Varje dag var jättelång, jag mådde dåligt av att vänta, säger hon.

Förlossningsstudien SWEPIS

I Sverige är det idag rutin med igångsättning i vecka 42, men i Dalarna har man nu börjat med tidigare igångsättningar efter att en ny studie visat att kan vara bättre för barnet.

Lyckligt ovetande om riskerna

– Jag var nog lyckligt ovetandes om risken för barnet, jag är jätteglad att jag inte visste om det då, det hade varit fruktansvärt, säger Maria Larsson.

Idag väntar Maria sitt andra barn. På grund av de ändrade rutinerna på förlossningen i Falun blir väntan inte lika lång denna gång om hon går över tiden.

– Går jag över tiden igen så blir det igångsättning efter en vecka. Det är ju en hel evighets skillnad, säger Maria.

I klippet ovan kan ni höra hur Maria upplevde den långa väntan innan hon födde sitt första barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsstudien SWEPIS

Mer i ämnet