Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler odlar och säljer snittblommor – hör Marika i Hamre i Hedemora om hur det går för henne. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Marika odlar snittblommor i Dalarna: ”Vill vara ett grönare alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ägnar sig åt odling och försäljning av snittblommor i Sverige. En av flera odlare i Dalarna som hakat på trenden är Marika Skye Undevik som driver en snittblomsodling i Hamre i Hedemora.

– Varför ska man importera utländska blommor för 900 miljoner om året när vi har så fina blommor här hemma i Sverige, säger Marika.

Hon började odla svenska snittblommor 2019 som resultat av en önskan att leva mer miljövänligt. Hon vill att hennes verksamhet ska vara ett alternativ till importerade blommor som bland annat kommer från Kina och Indien.

– Jag tycker att man ska köpa lokalt. Sedan kan man ju komplettera vintertid när det inte går att köpa svenska blommor, säger hon.

Hur hållbara är svenska snittblommor? 

”Kan hålla hur länge som helst”

– Om man väljer rätt sorter och skördar de vid rätt tid så kan de hålla hur länge som helst. I minst två veckor i alla fall, säger Marika Skye Undevik.

Kunderna är allt från blivande brudpar som plockar sina egna bröllopsblomster till förbipasserande som vill ha en färdig bukett. Men det går inte att leva på att odla snittblommor.

– Jag måste ha ett deltidsjobb, resten av tiden ägnar jag åt blommorna, säger Marika Skye Undevik.

Marika drömmer däremot om att kunna hålla på med blomodlingen på heltid, gärna tills hon är 95 år – se hur hennes trädgård ser ut just nu i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.