Vilken mat slängdes mest och vad är sämst för klimatet att slänga? – här får du svaren Foto: SVT

Skolelever fotade tallriken – då minskade matsvinnet markant

Uppdaterad
Publicerad

Skolelever fick under några veckor registrera sina matvanor i en app. Nu visar resultatet att matsvinnet minskat med ungefär 20 procent.

Under några veckor fick 700 elever i olika åldrar i 27 skolor, varav tre i Dalarna, fotografera sina tallrikar innan de börjat äta sin skollunch och efter att de ätit klart.

Matsvinnet minskade markant

Sverker Johansson, Högskolan Dalarna.

Den app som eleverna använde sig av när de fotade kunde känna av vad som slängts och hur mycket. Slutrapporten efter projektet Svinnkollen, som bland andra Högskolan Dalarna och Kungliga Tekniska högskolan ligger bakom, är nu klar och visar på en markant skillnad i hur mycket mat som slängts.

– Från de första dagarna till de sista dagarna i experimentet så minskade svinnet med ungefär 20 procent, säger Sverker Johansson, senior rådgivare vid Högskolan Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet

Mer i ämnet