Med en månad kvar – nu flyttas draghunds-EM från Falun

Uppdaterad
Publicerad

20-23 februari skulle EM i draghund arrangeras på Lugnet i Falun. Men med en månad kvar så tvingas arrangemanget flyttas på grund av snöbristen.

På tisdagsmorgonen meddelade arrangörerna av draghunds-EM att man nu beslutat att flytta arrangemanget från Lugnet i Falun till Åsarna i Jämtland.

– Ett tufft men till slut ett oundvikligt beslut att ta. Att ställa in hela EM är det sista vi vill. Istället har vi hittat bästa möjliga alternativet till Lugnet, nämligen Åsarna. Här finns det både gott om snö och redan sedan tidigare stor erfarenhet av att ordna draghundstävlingar, säger Bengt Pontén, tävlingsledare för eventet och medlem i arrangörsklubben Södra Dalarnas draghundsklubb i ett pressmeddelande.

Till mästerskapen väntas 1 500 hundar och deras förare. Dessutom en stab av frivilliga och funktionärer som arbetar med tävlingarna. Uttagningstävlingarna till EM hålls under den kommande helgen i just Åsarna.

Fakta: EM i draghund

• EM i draghund på snö ordnas vartannat år.

• Ungefär 1 500 hundar kommer till start i Åsarna och förarna har alltifrån en till 16 hundar som drar dem framåt.

• Tävlingarna utförs både i slädhundsstil – där föraren kör släde efter hunden eller hundarna och i nordisk stil – där föraren åker skidor efter hunden eller hundarna.

• De längsta sträckorna som körs är fyra mil. Kortaste är åtta kilometer och där kan hundarna komma upp i topphastigheter på mellan 40 till 45 km/h.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.