Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har gjort en gedigen utredning och anpassat våra åtgärder utifrån de fåglar som finns där” – hör även vad Mellanskogs hållbarhetschef tycker i frågan, i klippet. Foto: Privat/Åke Sköld, SVT

Mellanskog avverkar skog i Leksand – trots tretåig hackspett

Uppdaterad
Publicerad

Miljöorganisationen Birdlife lämnade på fredagen in en begäran om stopp för en avverkning som Mellanskog påbörjat för en skogsägares räkning vid Moberget mellan Sågmyra och Leksand.

– Det finns både tretåig hackspett och lavskrika i området och de ska skyddas enligt konventioner som Sverige ställt sig bakom, säger Birdlifes skogsansvarige Åke Persson.

Mellanskog: Gjort mer än lag kräver

Men skogsägarföreningen Mellanskogs hållbarhetschef Marie Wickberg hävdar att Mellanskog innan avverkningen påbörjats fullgjort den hänsyn som lagen kräver och även tagit långt mer hänsyn än lagkravet.

– Vi gör bedömningen att det finns förutsättningar för området i stort för arterna att ha en bra levnadsstatus, säger Marie Wickberg till SVT.

”Oersättlig skog”

– Det är en oersättlig skog med stora miljövärden som avverkas, säger Staffan Müller som tidigare jobbade med miljöfrågor i Leksands kommun och där han försökte få politikerna att agera för att skogen skulle skyddas.

Upp till domstolen

Men så blev det inte. Det återstår nu att se om Miljödomstolen stoppar avverkningen för ytterligare utredning kring vilka skyddsvärda arter som finns i området.

I klippet: Hör skogsansvarige på Birdlife och Marie Wickberg på Mellanskog tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.