• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när skogsbiologen Sebastian Kirppu inspekterar träd som avverkats i ett område norr om Särna. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Skogsbolag anklagas för att hugga ner skyddad gammelskog

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbolaget Fiskarhedens Trävaru anklagas för att ha avverkat ett stort område med gammelskog som inte får huggas ner.

– Så här får man inte göra om man är ett miljöcertifierat skogsbolag, säger skogsbiologen Sebastian Kirppu.

Han är en av Sveriges mest kända skogsbiologer som har kämpat i årtionden för att rädda gammelskog över hela landet.

Han upptäckte själv den stora avverkningen av gamla tallar, flera över 200 år gamla, som gjorts i dagarna i ett område norr om Särna.

– Enligt den målbild som skogsbolagen ska följa får man inte hugga ner påtagligt senvuxna tallar och här ligger tusentals sådana fällda träd, säger Sebastian Kirppu som anmält avverkningen till flera instanser.

– Vi kommer att tillsätta en intern utredning för att kolla hur det här egentligen ligger till, säger Magnus Larsson vd för Fiskarhedens Trävaru som ansvarar för avverkningen i Särna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.