Foto: Karl Melander/TT

Många brandinsatser från luften – MSB vädjar till allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har MSB:s helikoptrar använts vid 40 insatser vid skogsbränder – under hela förra året användes de vid 49 insatser.

– Vi fick en tidig start på skogsbrandsäsongen och i år och under juni månad har vi haft väldigt många insatser, säger Jakob Wernerman, chef för enheten för nationella insatser och civilskydd på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

Det finns just nu sammanlagt tio helikoptrar utstationerade i Mora, Luleå, Lycksele, Västerås och Östersund. Dessutom finns två mindre skopande flygplan på plats i Nyköping.  

14 av 21 län

Dalarna, Jämtland och Västernorrland är de tre län där hjälp från luften använts flest gånger hittills i år. Men långt fler län har fått hjälp.  

– Hittills i år har räddningstjänster i 14 av 21 län begärt flygande förstärkningsresurs. Den här resursen används alltså i en stor del av Sverige. Tre glesbygdslän med mycket skog dominerar, säger Jakob Wernerman. 

Vädjar till allmänheten

Och för att undvika fler bränder vädjar MSB till allmänheten:

– Följ de eldningsförbud som råder för att undvika att onödiga bränder startar. Just nu och i helgen är det verkligen snustorrt och både risken för att en brand ska uppstå och mycket snabbt få spridning är extrem, säger Jakob Wernerman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.