Mera kött kasseras

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundet tycker jägarna ska ta bort mer runt skotthålen

Svenska Jägareförbundets konsulent i Dalarna och Gävleborg Hans Johansson säger till Gävledala att förbundets tidigare rekommendation varit att skära bort det kött som man sett varit påverkat av skottet. Det innebär att Livsmedelsverkets nya rekommendation om en decimeter åt alla håll, utöver detta, innebär att betydligt mer kött kaseras. 

Hans Johansson tycker att det enda rätta är att följa myndighetens rekommendation, inte minst som den studie som gjorts visar att många som ätit mycket viltkött, haft en påverkan av bly i blodet. 

Ett sätt för jägaren att påtagligt minska halterna av bly i köttet är att gå över till ammunition med kulor av koppar. Enligt Hans Johansson kan detta göras för de flesta vapen utom de med minsta kalibern. Den ammunitionen är enligt Johansson inte heller dyrare än den med kulor av bly.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

gavledala: älgjakt

Mer i ämnet