Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt beror på hur ansökningarna ser ut” – Migrationsverket om varför vissa ansökningar dröjer och vikten av att snabba på uppehållstillstånden. Foto: SVT

Migrationsverket om väntetiderna för utländska studenter: ”Uppdrag vi måste klara av”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket är medvetna om problemet med långa väntetider för uppehållstillstånd för utländska studenter som sökt till högskolor och universitet runt om i landet. Man berättar att åtgärder har vidtagits för att komma tillrätta med problemet inför höstterminen.

– Vi har utökat bemanningen för att klara av fler ansökningar. Det här ett ärende som prioriteras ganska högt och det är ett uppdrag som vi måste klara av, säger Mehrdad Kiani, enhetschef för Migrationsverket Örebro.

Migrationsverket räknar med att man från mitten av april, då ansökningarna till hösten kommer in, ska vara mer i fas.

Väntetiderna har ökat – men åsikterna går isär

Enligt Migrationsverkets hemsida är det idag fem månaders väntetid för att få uppehållstillstånd för studier i Sverige. Men de lärosäten som SVT varit i kontakt med beskriver längre väntetider än så för många studenter, speciellt de som befinner sig utanför EU.

– Vi ser en viss ökning i handläggningstid för vissa typer av ansökningar där Migrationsverket misstänker att den sökande inte har för avsikt att studera i Sverige och där vi gör fördjupade kontroller av ansökan. Det kan leda till att enskilda ärenden tar längre tid att handlägga, berättar Migrationsverket för SVT Dalarna.

I klippet berättar Mehrdad Kiani om vikten av att väntetiderna för utländska studenter kortas och varför det dröjer längre för vissa att få sitt uppehållstillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.