Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Seriösa studenter som inte kan komma ut på svenska arbetsmarknaden” – Hör Michael Oppenheimer om konsekvenserna av migrationsverkets långa väntetider. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Uppehållstillstånd fortsätter dröja för utländska studenter i Dalarna – kan inte börja studera i tid

Publicerad

Väntetiderna på att få ett uppehållstillstånd för högre studier fortsätter att öka. Endast en fjärdedel av Högskolan Dalarnas utomeuropeiska studenter har fått besked om uppehållstillstånd inför vårterminens start 2023.

– Det här har blivit ett problem. Snittet på väntetiderna från Migrationsverket är nu fem månader för våra studenter och man kan bara söka ett uppehållstillstånd fyra månader innan terminen börjar, säger Michael Oppenheimer, utvecklingsledare på Högskolan Dalarna.

Eftertraktar studenter

Inför terminsstarten hösten 2022 såg Högskolan Dalarna att internationella studenter som behöver uppehållstillstånd för avancerade studier fick vänta allt längre på beslut från Migrationsverket. Då handlade det om ett par månaders väntetid, nu har alltså väntetiderna blivit ännu längre.

Högskolan Dalarna

– Det här är seriösa studenter som vill utveckla sina kompetenser och plugga vidare till en masterexamen. De är högt eftertraktade på arbetsmarknaden, både i Sverige och internationellt, menar Oppenheimer.

Orolig för höstterminen

I Dalarna har man löst det genom att erbjuda studenterna att börja studera online i väntan på besked, men det fungerar inte med alla kurser.

– Det här får stora ekonomiska konsekvenser för lärosätena och de som har planerat att studera i Sverige. Jag är riktigt orolig för hur det kommer att se ut till i hösten då det är fler utbildningar som påbörjas då, säger Michael Oppenheimer.

Han menar att Migrationsverket måste förändra sina processer för att klara av mängden ansökningar. Av nyligen avslutade ärenden har 75 procent fått beslut inom 5 månader, enligt Migrationsverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet