Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kan det ta tid att få svar på ansökan om uppehållstillstånd – hör Migrationsverkets tillförordnade presschef Guna Graufelds förklara i klippet. Foto: SVT

Fusk och fler ansökningar – därför kan Migrationsverkets svar till studenter dröja

Uppdaterad
Publicerad

Flera högskolor och universitet menar att det i år har tagit extra lång tid för utomeuropeiska studenter att få uppehållstillstånd för högre studier i Sverige. Något som ställer till med problem.

Samtidigt säger Migrationsverket att de flesta får sitt beslut i tid – med undantag för fall där de misstänker fusk.

– Vi har ett krav på oss att avgöra ärenden inom 90 dagar, men vi har ett snitt på två månader. För vissa individer har det blivit en längre prövning, säger Guna Graufelds, som är tillförordnad presschef på Migrationsverket och fortsätter:

– Den största anledningen är att vi behöver utreda ärenden noggrannare. När vi har tittat på ärenden som gäller studenter så har vi sett att det finns ett missbruk. Då behöver vi titta närmare på studieavsikten – ska den här studenten verkligen komma hit och studera?

Ökar igen efter pandemiåren

Hittills i år har det kommit in drygt 11 000 förstagångsansökningar om uppehållstillstånd för högre studier. Det är långt fler jämfört med pandemiåren. Året innan pandemin, 2019, kom det in drygt 12 000 ansökningar.

Video: Här är Migrationsverkets svar på varför det kan vara extra svårt i år och varför det kan ta längre tid.

Antal förstagångsansökningar om uppehållstillstånd för högre studier i Sverige, åren 2013–2022.

2013: 7 269

2014: 8 257

2015: 8 646

2016: 9 304

2017: 10 043

2018: 10 466

2019: 12 153

2020: 6 138

2021: 9 605

2022: 11 190

Den som ska studera på universitet, högskola, yrkeshögskoleutbildning eller folkhögskola på eftergymnasial nivå i Sverige under längre tid än tre månader kan ansöka om ett uppehållstillstånd för högre utbildning. Tillståndet ska vara klart innan resan till Sverige.

Källa: Migrationsverket

Chalmers – Många studenter som fått vänta länge på uppehållstillstånd och därför inte kunnat påbörja studierna. 26 återbetalningar på grund av visum.

Göteborgs universitet – Vi har en ökning i absoluta tal då fler studenter än tidigare som betalat studieavgift hösten 2022 kommer från Pakistan.  Men i relativa termer liknar det tidigare år, lika stor andel får avslag/lång väntan på på grund av att Migragionsverket gör en studieavsiktsutredning om många ansökningar kommer från ett specifikt land, tidigare Bangladesh.

Högskolan Dalarna – Över 80 utländska studenter har sökt om återbetalning från Högskolan Dalarna, antingen för att de har fått avslag på uppehållsansökan eller för att de inte har fått besked från Migrationsverket i tid.

Linköpings universitet – Migrationsverkets långa handläggningstider har definitivt skapat mycket stress bland antagna utomeuropeiska studenter. 120 ansökningar om återbetalning, fler än förra året.

Linnéuniversitet Vi har kontaktats av en hel del antagna som haft svårt att få besked kring sin ansökan om uppehållstillstånd i tid och som med anledning av detta antingen begärt återbetalning av studieavgiften eller ansökt om anstånd.  Proportionerligt är det egentligen ingen större ökning jämfört med höstterminen 2021 men eftersom vi inför den här hösten antagit fler så har det faktiska antalet ökat.

Luleås tekniska universitet – Upplevelsen är att det har ökat jämfört med tidigare år men det är först under 2022 vi för statistik över skälet till återbetalning. Antalet återbetalningar med anledning av att studenter ej fått besked i tid av Migrationsverket uppgår till ca 20 % av alla återbetalningar (21 av 97 återbetalningar).

Lunds universitet – Vi upplever att detta är ett mycket stort problem. Majoriteten av de nyintagna studenterna inför höstterminen sökte uppehållstillstånd i god tid men cirka 110 av 785 saknade tillstånd vid terminsstarten. Majoriteten av dem inväntar fortfarande beslut.

Mälardalens universitet – Vi har fått fram en ungefärlig siffra på 45% återbetalningar i år, hittills. Vi förväntar oss ett litet antal till. Det är en hög siffra, och majoriteten av ärendena beror på uteblivna/försenade beslut från Migrationsverket.

Skövde högskola – Vi har 120 ärenden om återbetalning men kan inte säga vilka som beror på uppehållstillstånd.

Stockholms universitet – Vi har också märkt av att Migrationsverkets långa handläggningstider försvårat möjligheten för antagna studenter att kunna påbörja sin utbildning i tid. Det märks inte minst i antalet återbetalningar som är nästan tre gånger fler än normalt, tidigare har det varit cirka 50 stycken.

Umeå universitet – Problemet har ökat under höstterminen 2022. Under hösten har vi 25 ansökningar om återbetalning på grund av försenad handläggning,  under våren var det 6 stycken. För ett år sen, hösten 2021, var det 15 stycken.

Uppsala universitet -  Vi har aldrig sett ett sådant här år tidigare. Vi har en situation där över en fjärdedel av de studenter universitetet antagit och som har betalt för sina utbildningar har resulterat i en återbetalning. Vi har fullt förtroende för utlandsmyndigheterna, och Migrationsverket, men det är uppenbart att i år har det inte fungerat så som det skulle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet