• Viktigt meddelande:

  Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Ramazan Kizil berättar för SVT Nyheter Dalarna om lagets investerares vilja att flytta Dalkurd till en större stad. Foto: Daniel Eriksson/TT

Uppgifter: Sponsorerna vill att laget ska flytta

Publicerad

Nu kommer nya uppgifter om orsaken till Dalkurds omdiskuterade flytt från Borlänge.

I tisdags kom beskedet att Dalkurd ska flytta från Borlänge. Enligt Dalkurds styrelse beror flytten till stor del på en konflikt med Borlänge kommun. Dalkurds tränare Andreas Brännström sa under tisdagen att det är ”tydligt att laget inte är önskvärt här” och att det därför är omöjligt för laget att stanna i Borlänge.

Det kan dock finnas en till anledning till att Dalkurds styrelse bestämt att laget ska flytta från Borlänge.

”Alltid varit deras intresse”

Styrelsens ordförande Ramazan Kizil berättar för SVT Nyheter Dalarna om lagets investerare, som äger 49 procent av klubbens aktier.

– Deras intresse har alltid varit att Dalkurd ska finnas i en stor stad, på grund av behandlingen från kommunen. Vi som lag som föddes i Borlänge vill absolut inte flytta från Borlänge egentligen, säger han.

Kizil säger att de själva, som har rötterna i Borlänge och Dalarna, egentligen absolut inte vill flytta från staden.

Styrelsen tar besluten

Kizil säger att investerarna har som mål att Dalkurd ska bli en stor klubb, i rang med lag som Liverpool och Manchester United.

– Förra året sponsrade de laget med 450.000 dollar (omkring 3,7 miljoner kronor), säger Kizil.

Kizil påpekar också att det dock är styrelsen och inte investerarna som tar besluten om lagets framtid.

LÄS MER: Bekräftat: Dalkurd lämnar Borlänge

LÄS MER: Arenaexperten: ”Dalkurd har en speciell inställning som fotbollslag”

FAKTA: Dalkurds flytt från Borlänge

Visa
 • Dalkurd har länge diskuterat en eventuell flytt från Borlänge.
   
 • Borlänge kommun ville redan förra året att Dalkurd skulle skriva på ett sjuårsavtal för att Domnarsvallen i Borlänge skulle rustas upp.
   
 • Dalkurd ville inte skriva på kontraktet förrän Domnarsvallen rustats till en godkänd arena.
   
 • Frågan blev ännu mer aktuell när laget i slutet på oktober avancerade till Allsvenskan och Borlänge kommun fortfarande inte hade en godkänd arena.
   
 • Den 14 november bekräftade Dalkurd att klubben kommer flytta från Borlänge.
   
 • Planen är att verksamheten ska flyttas till Uppsala men det är ännu oklart var matcherna under kommande säsong kommer spelas eftersom Nya Studenternas IP i Uppsala inte är klar förrän 2020.
   
 • Enligt Dalkurd beror flytten dock inte på arenafrågan. Till stor del beror flytten på en långtgående konflikt med kommunen. Laget har inte fått det stöd som de tycker att de borde ha fått, menar styrelsen.
   
 • Kommunen menar att det inte alls finns en konflikt men att det är möjligt att ”något har blivit fel”. Från kommunens sida menar man också att Dalkurds styrelse har satt kommunen i en jobbig sits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalkurd

Mer i ämnet