Miljardförlust för SSAB

Uppdaterad
Publicerad

Veckan efter beskedet att 210 personer varslas på SSAB i Borlänge kommer nu en dyster delårsrapport.

Ståltillverkaren redovisar en förlust före skatt på 1 423 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2014. Motsvarande period året innan gjordes en förlust på 436 miljoner kronor.

Delårsrapporten visar på något sämre resultat än vad analytikerna hade förväntat sig.

SSAB i Borlänge

Omsättningen under fjärde kvartalet i fjol blev 15.200 miljoner kronor.

Aktieägarna föreslås inte få någon utdelning i år heller, som en konsekvens av resultatet. Även förra året blev aktieägarna utan utdelning.

2014 köpte SSAB finska Rautaruuki och i och med sammanslagningen togs ett effektiviseringsprogram fram som ligger bakom både storvarslet samt det svaga delårsresultatet.

– Vi skapar nu ett mer effektivt och flexibelt stålföretag och stärker samtidigt våra möjligheter att fortsätta utveckla vår ledande position inom specialstål globalt. Marknaderna förbättrades visserligen under 2014, men den relativt svaga återhämtningen understryker behovet av fortsatta effektiviseringar i kombination med en fortsatt utveckling av vårt kunderbjudande, skriver SSAB:s koncernchef Martin Lindqvist i en kommentar till kvartalsrapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSAB i Borlänge

Mer i ämnet