En helikopter hjälper fortsatt till med släckningsarbetet i Västerdalarna. Foto: SVT

Läget mindre kaotiskt i Lima: ”Tur med vädret”

Uppdaterad
Publicerad

Natten och morgonen har inneburit gynnsamma förhållanden gällande skogsbranden nordväst om Lima och Torgås i Västerdalarna. Inga öppna lågor syns nu från det drabbade området. Räddningstjänsten räknade med en förändrad, och förvärrad, situation under dagen men vädret har gjort att läget ser positivt ut även under eftermiddagen.

– Det är ganska lugnt just nu, men solen är på väg hit och då kommer det att flamma upp igen, sade Per Hampus, räddningsledare vid räddningstjänsten i Malung-Sälens kommun, under morgonen.

Hittills har ett molntäcke skyddat området från solen, men under förmiddagen väntas det spricka upp med ökande temperaturer som följd.

Skogsbranden i Västerdalarna 2018

– Det blir säkert en 27, 28, grader igen. Och det blir ju väldigt jobbigt för killarna också, säger Per Hampus.

Hoppas slippa svåra vindar

Den vind som ställde till det under onsdagen avtog under natten och morgonen. Och man hoppas på att det ska hålla i sig.

– Blir det knepiga vindar hjälper ingenting, då är det enda man kan göra att skydda sig själv, säger Per Hampus.

Två stugor har brunnit upp

Hittills har två stugor slukats av elden och kring Kolarkölen och Tandberget har stugägare uppmanats till att tömma sina stugor på värdefulla föremål. Räddningstjänsten jobbar nu för att undvika ytterligare evakueringar under dagen. Något man bland annat gör genom att skapa fler begränsningslinjer och fortsätta med släckningsarbetet.

Utöver det är de förstärkningsresurser som anlänt från Göteborg, och som är på väg från Halland, viktiga för det fortsatta släckningsarbetet.

– De här förstärkningarna är ett måste, annars blir det ohållbart, säger Per Hampus.

Mindre kaotiskt

I övrigt meddelar Per Hampus att han inte ser situationen som lika kaotisk som under gårdagen, men att läget är fortsatt kritiskt och att dagens väderutveckling kommer att påverka brandläget.

– Jag ska inte säga att jag är positiv, men jag är åtminstone mer positiv än igår, säger han.

Fortsatt positivt under eftermiddagen

När SVT Dalarna når Per Hampus på eftermiddagen är han fortsatt positiv.

– Vi är väldigt positiva och det ser ut som att det ska bli något bra utav det här, säger han.

Förstärkningen från Halland har anlänt som nu bekämpar branden tillsammans med räddningstjänsterna från bland annat Göteborg – ett totalt manskap på 40 personer. Och vädret är fortsatt gynnsamt, utan vind.

– Vi har tur med vädret i dag, det är ju vinden som spökar. Det är 30 grader här nu men ändå har vi moln, så det är den klart varmaste dagen men ändå lyser inte solen.

Under kvällen och natten minskar man ner på antalet räddningspersonal för att ta in mer folk imorgon bitti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västerdalarna 2018

Mer i ämnet